20 Eylül 2013 Cuma

Yumurta Dolması

DSC07161


YUMURTA DOLMASI

Her sene hıdrelleste evi tatli bir telaş alır. Neden mi? Bizde adet o gün belirli yemekler pişirilir ve bu yiyecekler bütün sene evimizde ve mutfağımızdaki bereketin simgesi haline gelmiştir. İşte Yumurta Dolması da Hıdrelles Masamızdaki özel ve yöresel yiyeceklerden birisi sadece. Aslında her zaman kolaylıkla yapılabilir. Şef Eyüp Kemal Sevinç ve Yemek Blogu Yazarı arkadaşlarıma tattırma fırsatını bulmuştum geçen sene ve Show TV'de Saba Tümer'in Programında da yapmıştım canlı yayında. İşte kaçıranlar için bir kez daha yazıyorum tarifini. Mutlaka deneyin. Özellikle Çay Sofralarınız için nefis bir tarif.


MALZEMELER:

15 Adet yumurta

100 ml zeytinyağı

1 kilo kuru soğan

2 adet bayat ekmek içi


  5 gr karabiber


 10 gr tuz


 1 demet maydonoz


 2 adet yumurta ( Yumurta dolmalarını kızartmak için)


Yarım litre ayçiçek yağı (Yumurta dolmalarnı kızartmak için)

 Yapılışı:


 15 adet yumurta suda katı olacak şekilde haşlanır, soğutulur. Bıçakla uzunlamasına yarıdan kesilir.


Yumurta sarıları ayrı bir kaba alınır.


 1 kilo kuru sağan zeytinyağında sote edilerek karamelleştirilir.


 2 adet bayat ekmek içi robotta çekilir.


 İnce çekilen ekmek içi, karamelleştirdiğimiz soğanın içine koyulur.(Bu işlem açık ocakta yapılır)


 Yumurta sarıları da karışıma ilave edilir.


 Tuz ve karabiber eklenir. Karışım iyice tahta kaşıkla karıştırılır, yumurta sarıları ezdirilir.


 En son ince kıyılmış maydonoz ilave edilir ve ocağın altı kapatılır.


 Yumurta sarılarıyla yapılan bu karışım, ortadan uzunlamasına ikiye kestiğimiz yumurta beyazlarının  içine ılıkken yumurta şekli verilerek doldurulur.


 Yumurta dolmaları, çırpılmış yumurtaya bulanarak kızgın ayçiçek yağında kızartılır.


 Kızartılan yumurta dolmaları kağıt havlu üzerine alınır.


 Servis tabağına aldığımız yumurta dolmaları sıcakken servis edilir.